Kurkuma radi za nas – štiti nas od bolesti

Kurkuma je, zahvaljujući sastojku kurkuminu, jedan od najzdravijih začina na svijetu. Zanimljivo je kako pruža čak 13 puta veću antioksidantnu zaštitu od borovnice. Ipak, ima i jedan nedostatak – teško se apsorbira.

Pridružite li joj crni papar, kao što je to slučaj s marokanskom juhom za koju recept donosimo u nastavku, dobrobiti za zdravlje bit će velike.

Zašto? Zato što crni papar znatno povećava bioraspoloživost, odnosno učinkovitost kurkumina.

Najbolju kombinaciju za prevenciju, ali i liječenje raka, čine kurkuma i crni papar.

Istraživanja su pokazala da ako, primjerice, uzimate 2 g čistog kurkumina, njegova će razina u vašoj krvi biti niska. No, kombinirate li ga s 20 mg piperina prisutnog u crnom papru, njegova bioraspoloživost porast će za nevjerojatnih 2.000 posto!

Dobrobiti kurkume

1. Štiti od Alzheimerove bolesti

Uzimanje kurkumina smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti, ali i ublažava postojeće stanje demencije. Kurkumin ujedno sprječava propadanje moždanih funkcija i nakupljanje beta-amiloida, proteina koji se akumulira u mozgu osoba oboljelih od Alzheimera. Kod oboljelih su primijećeni i povećani upalni procesi u mozgu koje kurkumin također ublažava. Turmeron je još jedan od sastojaka kurkume koji također štiti mozak i sprečava pojavu demencije.

Kod osoba koje boluju od demencije uzimanje svega 1 g kurkume dnevno u roku od tri mjeseca može znatno poboljšati stanje i vratiti pamćenje.

2. Ublažava osteoartritis

Zahvaljujući svojim snažnim protuupalnim svojstvima, kurkumin smanjuje bolove u zglobovima. Istraživanje provedeno 2011. otkrilo je da se kod osoba oboljelih od osteoartritisa uzimanjem 200 mg kurkumina na dan smanjio intenzitet bolova te povećala pokretljivost zglobova.

3. Ima antikancerogena svojstva

Snaga kurkumina krije se u tome što ciljano napada stanice raka, a zdrave pritom ne dira. Istraživanja su pokazala da djeluje na brojne oblike karcinoma, poput raka prostate, debelog crijeva, prostate, dojke.

Najbolju kombinaciju za prevenciju, ali i za liječenje raka čine kurkuma i crni papar.

Recept američke liječnice Carolyn Anderson za prevenciju raka

Pomiješajte ¼ čajne žlice kurkume s ½ čajne žlice maslinovog ili kokosovog ulja i većim prstohvatom svježe mljevenog crnog papra.

Mješavinu uzimajte samu s malo vode ili je dodajte u juhe, variva ili salate. Važno je samo da je koristite svaki dan i da je ne kuhate – uvijek je dodajte pred kraj pripreme jela.

Marokanska juha od kurkume

Ova okrepljujuća marokanska juha od kurkume spada u red zdravih jela, a poznata je po tome što štiti od brojnih bolesti, uključujući upale, demenciju i rak. Odlično je rješenje za sve sklone bolestima, naročito upalama.

Priprema se od kurkume, mrkve, crnog papra i mirisnih začina.

Salata s dresingom od kurkume i đumbira

Mrkva je popularno povrće zahvaljujući obilju beta-karotena, koji se u tijelu pretvara u vitamin A.

Kurkuma je poznata po svojim protuupalnim, antibakterijskim i antikancerogenim svojstvima.

Crni papar obiluje piperinom, sastojkom sličnim kapsaicinu, koji ublažava bol i ima snažno protuupalno djelovanje.

Sve ove sastojke pripremite zajedno i okrijepite se juhom koja će vas, upravo zahvaljujući snažnim svojstvima svojih sastojaka, zaštititi i pomoći kod mnogih zdravstvenih tegoba.

Recept

Sastojci:

2 jušne žlice maslaca
2 čajne žlice kurkume
1,5 čajna žlica sjemenki kumina
1 jušna žlica meda
1 jušna žlica svježe iscijeđenog soka od limuna
⅛ čajne žlice pimenta
1 šalica nasjeckanog organskog žutog luka
1 velika mrkva iz biouzgoja, narezana na kockice
2,5 šalice povrtnog temeljca
2 nasjeckana češnja češnjaka (ili više po želji)
sol i svježe mljeveni crni papar
½ šalice domaćeg vrhnja ili jogurta

Priprema:

Otopite maslac u velikom loncu te dodajte luk i češnjak. Pirjajte na srednje jakoj vatri oko 2 minute. Dodajte mrkvu i kratko popirjajte. Ulijte povrtni temeljac pa zakuhajte. Smanjite vatru, poklopite i ostavite da lagano vrije oko 20 minuta, dok mrkva potpuno ne omekša. Pred kraj dodajte kurkumu.

Dok se juha kuha! u tavici prepržite sjemenke kumina (oko 5 minuta) i sameljite ih u mlincu.

Maknite juhu s vatre. Izmiksajte je u blenderu tako da dobijete krem-juhu. Vratite juhu u lonac i dodajte med, sok od limuna i piment. Posolite i popaprite.

Prelijte juhu u veliku zdjelu, a kumin pomiješajte s domaćim jogurtom ili vrhnjem i samo dodajte u juhu.

 

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads